Verizon Wireless befrämjar globalt LTE-ekosystem när Verizons CTO Dick Lynch meddelar sina planer på utveckling

BARCELONA, Spanien och BASKING RIDGE, New Jersey — Genom en åtgärd som tjuvstartar utvecklingen av 4G LTE-nätverk (Long Term Evolution) globalt, lade Dick Lynch, Verizons executive vice president och chief technology officer, fram detaljerade planer på att bygga Amerikas första, kommande generationens LTE-nätverk (Long Term Evolution), när han berättade om företagets inriktning vid Mobile World Congress i Barcelona idag.

Lynch meddelade att Verizon Wireless, som är en joint venture mellan Verizon Communications och Vodafone, har valt Ericsson och Alcatel-Lucent som primära nätverksleverantörer för den inledande utvecklingen av LTE-nätverk i USA. Verizons meddelande kommer omedelbart efter branschledande LTE-tester som genomförts i USA och Europa tillsammans med Vodafone. Dessa två entreprenörer förväntas bygga den grundläggande infrastruktur som gör det möjligt för Verizon Wireless att bli det första trådlösa företaget att erbjuda kommersiell, LTE-baserade tjänster i USA med början under 2010.


Lynch sade; "Verizon Wireless utveckling av LTE-nätverk kommer att drivas av vår vision om att leverera allestädes närvarande, global trådlös bredbandsanslutning och mobilitet. LTE ger oss möjlighet att fortsätta uppfylla företagskundernas krav på tjänster med högre bandbredd och kort återvinningstid som fungerar i större delen av USA och globalt, samtidigt som det hjälper oss att uppfylla konsumentens krav på att göra de många apparater de använder regelbundet mobila när de är anslutna till trådbundna nätverk med hög bandbred".


"Verizon Wireless utveckling av LTE etablerar en gemensam inriktning för aktivering av verkligt globalt och trådlöst bredband, och Ericsson är stolta över att få vara en del av denna historiska händelse", sade Carl-Henric Svanberg, president och chief executive officer vid Ericsson. "Vi ger inte Verizon Wireless enbart en komplett LTE-lösning. Vi engagerar också vår globalt ledande position i tekniken och standardiseringen för att hjälpa Verizon realisera löftet om LTE under 2010. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med en framgångsrik kommersialisering av LTE, vilket möjliggör en ny, förbättrad mobil bredbandsupplevelse för konsumenter och företag i hela USA".


"Verizon Wireless banbrytande steg mot LTE understryker företagets engagemang i att snabba på och stimulera en miljö som erbjuder sina kunder högre kapacitet och nya tjänster inom fler områden än någonsin tidigare", sade Ben Verwaayen, chief executive officer vid Alcatel-Lucent. "Med LTE:s bandbredd och dess förmåga att samexistera med den befintliga 3G-plattformen, ser vi fram emot att samarbeta med Verizon Wireless och bygga kommande generationens grund. En grund som gör det ekonomiskt möjligt att aktivera nya kommunikationsformer med hjälp av fast, trådlöst och mobilt bredband".


Verizon Wireless meddelade också att man utöver Ericsson och Alcatel-Lucent även valt Starent Networks som en huvudleverantör.


Dessutom meddelade Verizon att Nokia Siemens Networks och Alcatel-Lucent har valts ut som huvudleverantörer av IMS-nätverket (IP Multi-Media Subsystem), som gör det möjligt att använda krävande multimediaprogram oavsett anslutningsform. IMS blir en av de viktigaste teknikerna i utvecklingen av infrastrukturen för Verizons tjänster. Verizon planerar att erbjuda IMS-baserade IP-konvergerade tillämpningar och -tjänster i sina trådlösa och markbundna bredbandsnätverk. LTE blir ett av de viktigaste trådlösa nätverken kopplat till IMS-tekniken.


Lynch sade att uppbyggnaden av, och erbjudandet av, kommersiella tjänster via Verizon Wireless LTE-nätverk tillsammans med utbyggnaden av FiOS-fibernätet är en konsekvent och kompletterande strategi som riktas in på en engagerad framtid inom bredbandstekniken. Som tidigare rapporterats har Verizons totala finansiella utgifter hamnat kring $17 miljarder USD under 2008. Lynch noterade att kostnaderna för LTE-nätverket ligger inom företags totala program eftersom spenderandet växlar över från äldre tekniker till nya strategiska målsättningar som exempelvis LTE. Företaget förväntar att man upprätthåller sin kommersiella 3G-tjänst en bra bit in i nästa årtionde.


"Vodafone stöttar Verizon Wireless beslut att välja dessa entreprenörer som en del av sina planer att utveckla LTE i USA", sade Steve Pusey, global chief technology officer vid Vodafone. "Utöver att stötta dessa planer för USA-marknaden fortsätter Vodafone också att arbeta i ett nära samarbete med Verizon Wireless i ett antal projekt som tagits fram för att driva igenom den kommersiella utvecklingen av LTE, inklusive ett omfattande testprogram".


4G/LTE Innovation CenterLynch meddelade också att Verizon Wireless förväntas att befrämja kreativa lösningar som förenar människor, platser och saker trådlöst i deras LTE-nätverk genom att skapa Verizon LTE Innovation Center, som kommer att baseras i Boston-förorten Waltham. Med stöd från sina samarbetspartners Ericsson och Alcatel-Lucent sade Lynch att målet med detta Innovation Center är att bli en katalysator för tidig utveckling av icke-traditionella produkter för användning i LTE-nätverk. Ett antal företag har redan visat sitt intresse i centret, som enbart kommer att fokuseras på att hjälpa Verizon Wireless teknikpartners att snabbt utveckla och marknadsföra nya och innovativa LTE-baserade lösningar inom segmenten konsumentelektronik, maskin-till-maskin samt företagsprodukter.


Tester och utvecklingVerizon Wireless och Vodafone har med hjälp av sitt befintliga spektrum testat 4G LTE-nätverk på fältet i Minneapolis, Columbus, Ohio och norra New Jersey i USA, samt i Budapest, Düsseldorf och Madrid i Europa, tillsammans med ett antal olika nätverksleverantörer. Dessa fälttester har visat nerladdningshastigheter på upp till 50 till 60 Mbps, även om verkliga snitthastigheter inte kan fastställas förrän den kommersiella lanseringen av det nya Verizon Wireless LTE-nätverket. Med hjälp av sitt nyligen förvärvade 700 MHz spektrum utökar Verizon Wireless sina tester denna sommar, och Lynch sade att företaget kommer att lansera sitt LTE-nätverk kommersiellt under 2010. När den inledande visningen genomförts är planerna redo för en aggressiv implementering i hela Verizon Wireless nätverk, inklusive områden som ännu inte omfattas av Verizon Wireless befintliga täckning.


Genom att utnyttja sitt 700 MHz-spektrum för LTE-utveckling kan Verizon Wireless snabbt aktivera ett högkvalitativt trådlöst bredbandsnätverk med utmärkt täckning även i byggnader. Allt detta till ett pris som är avsevärt lägre än dagens nivåer. Verizon Wireless och Vodafone har tillsammans med en stor grupp leverantörer av LTE-ekosystem — infrastruktur-, enhets- och teknikföretag — fört den teknik framåt som kommer att leverera oöverträffad trådlös bredbandsservice för avancerade mobil databehandling, multimedia och konsumentelektroniska enheter och -tillämpningar.


LTE:s löfteAvancerade LTE-baserade trådlösa nätverk kommer att stötta otroliga, nya tillämpningar som företag och konsumenter idag bara har tillgång till via trådbundna höghastighetsnätverk. Utöver snabbare e-post och Internet samt videotjänster i högre kvalitet, kommer trådlösa användare att kunna ta med de tillämpningar som de är vana vid att använda i hemmet eller på kontoret, in i den mobila världen; roaming på andra globala LTE-nätverk gör det möjligt att ta med dessa tillämpningar i stort sett vart som helst på planeten. LTE erbjuder också möjligheten att leverera täckning i vissa lantliga områden som för närvarande inte kan erbjuda trådlöst bredband. Viktigast av allt är att ett trådlöst LTE-nätverk som täcker ett stort område kommer att kunna ansluta en mängd olika konsumentelektronikenheter och —maskiner till varandra — den trådlösa anslutningsbarhetens heliga gral.


Lynch noterade; "Aptiten för nya och innovativa bredbandstjänster är omättlig: människor vill ha nytt och anpassat material, relevant information och relevanta tjänster samt ökade möjligheter att kommunicera med varandra och med världen runt omkring dem. Med löfte om mer avancerade enheter och tillämpningar är Verizon redo att leda vägen till att sela för LTE:s kraft och starten på LTE-revolutionen".


Dagens LTE-meddelande bygger på Verizon Wireless ledande position när det gäller tekniken. Verizon Wireless var det första företaget att lansera kommersiella höghastighets bredbandstjänster till den stora massan i USA — ett trådlöst bredbandsnätverk baserat på CDMA Evolution-Data Optimized-teknik (EV-DO) som omfattar ungefär 274 miljoner människor från kust till kust. Företagets drivkraft och engagemang för innovation och ledarskap visas genom dess introduktion av nya multimediaenheter och -tjänster, dess kundförekommande position i branschfrågor som exempelvis trådlös spam och integritet, samt dess branschledande, öppna utvecklingsprogram.


Mer information om produkter och tjänster från Verizon Wireless kan du få vid ett besök i en Verizon Wireless Communications-butik, eller genom att ringa +1 800 2 JOIN IN. Du kan även besöka www.verizonwireless.com.


Om Verizon WirelessVerizon Wireless driver landets mest tillförlitliga och största trådlösa telefon- och datanät med över 80 miljoner kunder. Huvudkontoret finns i Basking Ridge, N.J. Verizon Wireless har mer än 85 000 anställda i landet och är en joint venture mellan Verizon Communications (NYSE: VZ) och Vodafone (NYSE och LSE: VOD). För mer information, besök www.verizonwireless.com.  För att förhandsvisa och beställa videomaterial i sändningskvalitet samt högupplösta stillbilder av Verizon Wireless verksamhet kan du logga in på Verizon Wireless multimediabibliotek på www.verizonwireless.com/multimedia.


 

####